Over ons

Yvonne Bontekoning (1968) is in 2005 met De Lopende Zaak gestart. Zij is register-sportpodoloog, bewegingsanalist, en een ervaren gediplomeerd hardloop-, langlauf- en Nordic Walkingtrainer. Ze was een aantal jaren docent voor de Atletiekunie, KNGF-Scholing en de Acadamie voor Podologie. Naast De Lopende Zaak is ze samen met Cocky Hoogeveen en Pine Berg in 2016 Voetentraining.nl gestart. Yvonne geniet van het buiten bewegen en wil haar enthousiasme voor hardlopen, triathlon en langlaufen graag overbrengen op anderen. Maar eigenlijk vindt ze alle sporten wel leuk en heeft ze heel veel sporten zelf beoefend: Ultimate Frisbee (nationaal team), handbal, korfbal, basketbal, volleybal, kogelstoten en discus werpen, veldlopen, judo, hockey, jazz ballet, turnen, squash en tennis. 

Yvonne is een pionier in het vakgebied van de bewegingsanalyse voor hardlopers, wandelaars en fietsers. En sinds 2014 expert in de natuurlijke voet en voetentraining. In Duitsland raakte ze bekend met het zogenaamd "Running Lab" - een videoanalyse opstelling met loopband en 2 camera's en speciale analyse software. Dit heeft ze naar Nederland gehaald. Ze heeft 4 jaar les gegeven aan fysiotherapeuten en (sport)podologen om met hardlooptechniekanalyse en - instructie blessures te helpen oplossen.

Voetentraining is een gezond alternatief voor steunzolen. Yvonne is één van de initiatiefnemers van de site over gezonde voeten www.goedvoets.com. En ze heeft al tientallen lezingen aan fysiotherapeuten en (sport)podologen over natuurlijke voeten en voetentraining gegeven.

Yvonne vindt wetenschappelijke kennis over sportblessures, bewegingsanalyse, schoeisel, sportzolen en voeten belangrijk. Daarom duikt ze regelmatig de literatuur in om de stand van zaken rond een bepaald onderwerp in kaart te brengen. Hier schrijft ze dan een artikel over (zie elders op deze site). Geeft ze lezingen en ontwikkelt ze bijscholingen voor fysiotherapeuten, (sport)podologen en hardlooptrainers. Deze kennis ontwikkeling heeft uiteindelijk geleid tot een tweede bedrijf Voetentraining.nl.

Van 2010 - 2016 is Yvonne coordinator van de werkgroep sportpodologie van de beroepsvereniging Stichting LOOP geweest. Het doel van de werkgroep is om de expertise van de register-sportpodoloog bij een groter sportief publiek onder de aandacht te brengen en het kennisniveau van de beroepsgroep continu te vergroten. Yvonne vindt het belangrijk om de beroepspraktijk van de sportpodologie en bewegingsanalyse continu te verbeteren door kennisvermeerdering en om sporters en trainers continu te informeren over wat sportpodologen en bewegingsanalisten voor hen kunnen betekenen.

Opleidingen en registratie

Yvonne heeft de sport- en podologie opleiding gedaan en staat als sportpodoloog geregistreerd bij de Stichting Loop (nr. 200803368). Deze registratie biedt u als klant de garantie dat u wordt geholpen door een gediplomeerd sportpodoloog die jaarlijks een verplicht aantal bijscholingspunten moet halen. Yvonne haar visie hierop is dat ze cursussen zoekt die haar helpen te begrijpen waarom bepaalde sportblessures in stand blijven of steeds weer terugkomen en die haar helpen behandeltechnieken te vinden om het probleem echt op te lossen.

Yvonne is gelicenseerd bewegingsanalist, opgeleid bij Currex (Duitsland) door sportarts Marquardt, bewegings-wetenschapper Gustafsson en fietszitpositiespecialist Oliver Elsenbach. Deze licentie wordt in Duitsland erkend door de Akademie für Ärtzliche Fortbildung en Bundesfachschule für Orthopädietechnik. Verder heeft ze nog de Retül opleiding voor bikefitting (fietszitpositiemeting) gedaan.

Yvonne heeft een 3-tal cursussen manuele technieken voor de voet gevolgd bij orthomanueel arts en podotherapeut Réne Somers en bij de School voor Manuele Therapie in Utrecht. Bij Fysio Physics heeft ze in 2014 de opleiding 4xT gedaan. Dit staat voor Testen, Triggeren, Tapen en Trainen. Voor veel voet, knie, heup en rugklachten is dit een effecten methode om gewrichten weer goed te laten bewegen. In 2015 heeft ze een 4-tal cursussen fascie release technieken volgens Anatomy Trains methode gevolgd en de cursus Neurokintec Therapy van David Weinstock. In 2016 heeft ze de een 2-daagse cursus Spiral Dynamik voor voetentraining in Duitsland gevolgd. In oktober 2018 heeft ze een week de cursus Anatomy in Motion van Gary Ward in Lissabon gegaan.

Opdrachtgevers

  • KNGF Scholing: lezingen over hardloopbiomechanica en looptechniek, de natuurlijke voet en voetentraining (2014 - 2018)
  • KNGF Scholing: bijscholing hardlooptechniekanalyse en -instructie als interventie bij blessures. Sinds 2014
  • Academie voor Podologie: bijscholingen over zaalsporten, hardlooptechniek, wandelen, schrijven van nieuwe opleiding sportpodologie. 2011 tot 2018
  • KNGF Scholing; vervolg cursus hardlooptechniekanalyse en - instructie (2016 - heden)
  • Atletiekunie: bijscholing hardlooptechniek en blessurepreventie 2011 - 2017
  • Atletiekunie: workshops "biomechanica van hardlopen en blessures" op dvierse Looptrainersdagen.
  • Bijscholingen Blessurepreventief Hardlopen voor hardlooptrainers (2011-2918)
  • De Medische Voet: diverse artikelen over bijv. sportcompressiekousen, natuurlijke voeten, hardloopblessures, Anatomy Trains, voetbal, wandelen (zie publicaties op deze site). 
  • Vosko Networking B.V.: Hardlooptrainer.  Ik trainde jaarlijks een groep Vosko medewerkers en bereidden ze voor op de Goudse Singelloop. 2006 -2018

Loopbaan

Yvonne is een echte carrièreswitcher. Na 3,5 jaar management traineeschap bij een containeroverslag bedrijf is zij overgestapt naar de TU Delft. Ze heeft bijna 10 jaar voor de TU gewerkt. In die tien jaar is ze onderzoekscoordinator van een 3-jarig Europees onderzoek geweest, heeft ze een proefschrift geschreven over railcontainerterminals, heeft ze een onderzoekssectie geleid en heeft ze college gegeven. Toen had ze er genoeg van en is iets gaan doen waar haar hart ligt: met bewegen, met mensen en buiten bezig zijn. In De Lopende Zaak gebruikt ze haar analytische capaciteiten en wetenschappelijke achtergrond in de bewegingsanalyse. Dit combineert ze met het trainerschap om zo ook lekker buiten bezig te kunnen zijn.