Hardlopen

Hardlopen is een populaire sport in Nederland. Het is ook een sport die veel blessures kent. Wat nogal eens wordt vergeten is dat hardlopen een technische sport is die moet worden aangeleerd en onderhouden. Net als tennis, schaatsen en golf. Dit is in tegenspraak met wat nog al eens wordt gedacht: “hardlopen is een natuurlijke (vanzelfsprekende) beweging die iedereen kan. Je koopt een paar goede loopschoenen, neemt een hardloopschema en je gaat.”

De laatste circa 30 jaar is veel sportmedisch wetenschap onderzoek gedaan naar de biomechanica van het hardlopen. Hierdoor is inmiddels veel bekend over wat mogelijke oorzaken van blessures zijn. Zo blijkt o.a. dat lopers met een te lage pasfrequentie en/of een gebrekkige rompstabiliteit blessuregevoelig zijn. Blessures die een relatie kunnen hebben met een gebrekkige looptechniek zijn: shin splints, knie-, lage rug-, heup-, lies-, hamstring- en kuitklachten en achillespeesklachten. Uiteraard is hierbij ook altijd een verband met type loopschoen, spierlengte, spierkracht, trainingsintensiteit – en omvang en genetische aanleg.

We bieden 2 soorten hardloopanalyses aan:

  • het standaard consult bewegingsanalyse en sportpodologise van 1,5 uur. Dit raad ik aan als u een hardloop blessure heeft. Ik besteed dan ook aandacht aan uw hardlooptechniek;
  • een looptechniek check van 1 uur. Zie voor uitleg hieronder.

 

Bekijk deze video om te zien hoe het werkt.

 

 

Looptechniek check

Bij een looptechniek check wordt alleen naar uw looptechniek gekeken en oefent u om met onze aanwijzingen uw techniek te verbeteren. Uw huidige looptechniek wordt van de achterzijde en zijkant gefilmd. Met behulp van de videobeelden wordt u gewezen op wat goed gaat en wat nog verbeterd kan worden. In 4-stappen leert u een goede looptechniek en daarmee minder blessuregevoelige manier van hardlopen. Na elke stap wordt u weer gefilmd en worden de beelden met u besproken. 

Met deze aanpak heb ik jaren hardlooptrainers van de Atletiekunie, fysiotherapeuten van het KNGF en (sport)podologen van LOOP bij op het gebied van blessure preventief hardlopen opgeleid!

Afspraak maken? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 06-49630528